DEKANIMIZ PROF. DR. SEDAT ÜSTÜNDAĞ'DAN SALGIN GÜNLERİNDE TUZ TÜKETİMİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

   Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evde geçirilen zamanın arttığı bugünlerde vatandaşların tuz tüketimine daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

   Dekanımız Prof. Dr. Sedat Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınıyla mücadelede genel koruyucu sağlık kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini ifade etti.

   Salgına karşı evde izolasyonun önemine değinen Dekanımız, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dikkatli ve dengeli beslenme tavsiyesinde bulundu.

    Vatandaşların özellikle yemek yaparken kullandıkları ve hazır gıdalarda bulunan tuz miktarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Üstündağ, "Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı insanlar için bir günde alınabilecek sofra tuzu miktarını 5 gram olarak belirlemiştir." dedi.

"Tuz diyetine daha sıkı uyulmalı"

   Dekanımız Prof. Dr. Sedat Üstündağ, hazır ve işlenmiş gıdalar başta olmak üzere pek çok besin ögesinin aşırı tuz içerdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

   "Vatandaşlarımız, koronavirüs salgının yaşandığı bugünlerde tuz diyetine daha sıkı uymalılar. Aynı zamanda sadece sofrada tuzluk kullanmamanın, yemek pişirirken tuz atmamanın 'tuz kısıtlı diyet' anlamına gelmediği iyi bilinmelidir. İşlenmiş gıdaları tüketirken tuz içeriği kontrol edilmeli, tuz ve doymuş yağ içeriği yüksek işlenmiş gıdalardan, glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınılmalıdır."

"Sigara ve alkolden uzak durun, egzersiz yapın"

   Dekanımız sigara ve benzeri tütün ürünleri kullanan kişilerde Kovid-19 enfeksiyonunun daha ağır geçtiğine dikkati çekti.

   Sigara ve tütün ürünlerinin yaşam süresi ve kalitesini kısaltan çok önemli kronik hastalık risk faktörleri olduğunun altını çizen Üstündağ, "Sigara sadece akciğer tümörü gelişiminin kolaylaştırıcısı değil, kalp, damar ve böbrek hastalıkları gelişimi için de çok önemli bir risk faktörüdür. Alkol tüketimi de kullanılan miktarla ilişkili olarak immun sistemini baskıladığı için, vatandaşlarımızın tüketim konusunda dikkatli olması gereklidir." diye konuştu.

   Dekanımız Prof. Dr. Sedat Üstündağ, vatandaşların bu dönemde evde egzersize önem vermeleri ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için karanlık bir ortamda dinlendirici ve düzenli bir uyku düzenini sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

BASIN AÇIKLAMASINA İLİŞKİN HABER LİNKLERİ
https://www.aa.com.tr/tr/saglik/uzmanindan-salgin-surecinde-tuz-tuketimine-daha-cok-dikkat-edin-onerisi-/1810354#

https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/04/19/uzmanindan-salgin-surecinde-tuz-tuketimine-daha-cok-dikkat-edin-onerisi

https://www.cnnturk.com/saglik/salgin-surecinde-sofranizdan-uzak-tutun?page=1

https://www.yenihaberden.com/uzmanindan-salgin-surecinde-tuz-tuketimine-daha-cok-dikkat-edin-onerisi-1507472h.htm

http://www.sanalbasin.com/salgin-surecinde-sofranizdan-uzak-tutun-35669802





Bu içerik 19.04.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 223 kez okundu.