DÜŞME RİSKİ ÖLÇME VE İZLEME LABORATUVARLARIMIZ AÇILDI

   Fakültemiz Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarları 2 Mart 2022 tarihinde açıldı. Laboratuvar sayesinde düşme riskli gruplardaki risk önceden ölçülebilecek, ayrıca öğrenciler de sanal gerçeklik teknolojisiyle eğitim görebilecekler.

   Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Onursal Başkanı Dr. Ayten Canalp’in katılımlarıyla gerçekleştirilen açılışa çok sayıda akademisyen katıldı.

   Açılışta konuşan Dekanımız Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarı’nın Türkiye’de bu kapsamda kurulan ilk laboratuvar olduğunu vurgulayarak laboratuvarın oluşmasında TÜBİTAK ve TÜBAP projelerinden yararlandıklarını ifade etti. Prof. Dr. Sedat Üstündağ “40 yaşın üzerindeki her birey bir ölçüde düşme riski ile karşı karşıya. Yaştan bağımsız olarak kronik hastalıkları olan her birey de aynı şekilde düşme riski ile karşı karşıya durumda. Edirne özelinde bakacak olursak 2021 verilerine göre Edirne’de düşme riski olan yani 40 yaşın üzerindeki bireylerin oranı %50.5. Bu da şehir nüfusunun yarısından fazlası demek oluyor. Düşme riskinin arttığı 65 yaş ve üstüne bakacak olursak %22 yani 4’te 1’ine denk geliyor. Bu anlamda bu laboratuvar çok büyük bir vazife icra edecek. Bu araştırmaların bir ürüne dönüşmesi eğitimde ve hasta hizmetinde kullanılacak olması çok önemli. Araştırma ve geliştirme, eğitim ve halk sağlığı, toplum sağlığı için çok önemli. Araştırmanın ürüne dönüşmesi de ayrıca bizi onurlandırdı. Burada sadece düşme riskini belirlemeyeceğiz ayrıca sanal gerçeklik uygulamasını eğitimlerimizde aktif olarak kullanacağız. Hem üniversitemizde hem de Türkiye’de ilk olacak, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencileri eğitimini neredeyse gerçek ortamdaymış gibi sanal gerçeklikle burada uygulayabilecekler.” diyerek projenin gerçekleşmesinde emeği olan başta Doç. Dr. Hilal Keklicek ve proje ekibini tebrik etti.

   Düşmenin önemli bir sağlık problemi olduğunu ve bunu önlemek için çalışmalar yaptıklarını anlatan proje sorumlusu Doç. Dr. Hilal Keklicek, “Bizim bu laboratuvarları kurma amacımız öncelikle bölgemize hizmet etmekti. Çünkü düşme nedeniyle tüm dünya genelinde çok ciddi problemler olmakta. Ve biz bunu önlemeyi hedeflediğimiz için çok disiplinli bir çalışmaya dönüştürmek istedik. Bu nedenle fakültemizin bünyesinde başlattığımız projede, Fizyoterapi ile birlikte Ergoterapi bölümü ve Mühendislik Fakültesi ile de işbirliği oluşturduk. Birçok ön değerlendirme yapıyoruz, hastalarımızı veya düşmeye aday olan kişileri değerlendiriyoruz. Böylece onlarla ilgili gözlenemeyen fakat gelecekte yaşanabilecek düşme problemleri ile ilgili ön bir bilgiye sahip olabiliyoruz. Aynı zamanda bununla ilgili hesaplamaları da yapabiliyoruz. Herkesin düşmeye neden olan faktörlerini iyi belirledikten sonra nokta atışı olarak o probleme yönelik bir eğitim programı oluşturuyoruz. Rektörlüğümüz tarafından da desteklenen bir sanal gerçeklik eğitim modeli oluşturabildik. Ve öğrencilerimiz hem hasta eğitiminde hem kendi bireysel gelişimlerinde hem temel fizyoterapi eğitiminde bundan yararlanabilecekler. Ve problem çözüp, yeni problemler geliştirip onların nasıl üstesinden gelinebileceği ile ilgili beyin fırtınası yapma fırsatı bulabilecekler. Henüz emekleme aşamasında olan bu projeyi daha da geliştirerek daha fazla insana ulaşıp daha fazla yarar sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

   Üniversitenin sağlık konusunda bir marka değeri olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve hastanesiyle beraber dev bir sağlık, eğitim ve araştırma kampüsü. Aslında bölgenin sağlık personelini de yetiştiren bir kurum burası. Değerli İl Sağlık Müdürümüz ve yardımcısı da Trakya Üniversitesi mezunudur. Üniversitemiz teknolojik gelişmelere ayak uyduran ve günceli yakından takip eden yapısıyla sağlıkta bir marka olma özelliğini devam ettirecektir.” dedi.

   Trakya Üniversitesinin sağlık alanında teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiği söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bir düşmeye gör. Bu söz gerçekten düşme riski yaşayan yaşlılar için çok şey anlatıyor. İleri yaştaki bir bireyin düşmesi kadar tehlikeli bir şey bilmiyoruz. Hayat kalitesini etkileyebilecek kırıklar oluşabiliyor. Bunu test edecek, riskli grubu ele alacak bu laboratuvarı çok anlamlı buluyorum. Değişen dünyayı yakalayan projelere çok önem veriyorum. Dünya artık dijital dünyaya gidiyor. Covid-19 pandemisi ile birlikte uzaktan eğitim çok önem kazanmaya başladı. Metaverse gibi alanların konuşulduğu bir çağa doğru gidiyoruz. Ve arttırılmış gerçeklik, eğitimde çok daha fazla yer alacak. Biz üniversitede ilk sanal gerçeklik laboratuvarını kurana ödül vaat etmiştik. Ödülü değerli hocam bu projeyle kazandılar. Sanal gerçekliğin de kullanıldığı artık çağ atlamış bir eğitim kurumu haline geliyoruz.” diyerek proje ekibini kutladı.

   Doç. Dr. Hilal Keklicek’in tanıtımını yaptığı laboratuvarda sanal gerçeklik gözlüğünü takarak, akciğerlerle ilgili simülasyonu deneyimleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Kendimi ayrı bir dünyada gibi hissettim. Sanki bir anda akciğerin içine daldığımı hissettim. Müthiş bir eğitim dokümanı. Bunu yaşayarak öğrenen bir öğrencinin unutması mümkün değil. Akciğer ne demek, hava yolu ne demek bunları defalarca anlatabilirsiniz ama bir kere gören öğrenci ne olduğunu çok daha iyi kavramış olur. Eğitim artık bu yönde ilerleyecek. Hastalar için de oldukça önemli bir hizmet olacak.” dedi.

   Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Onursal Başkanı Dr. Ayten Canalp, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İrfan Coşkun ve Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Doğan Ergin de projenin hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür ettiler.

AÇILIŞA İLİŞKİN HABER LİNKLERİ
https://www.dha.com.tr/teknoloji/ogrenciler-bu-laboratuvarda-artirilmis-gerceklik-teknolojisiyle-egitim-gorecek-2032400
https://www.youtube.com/watch?v=t0GpRSa1CP0
https://www.haberler.com/trakya-universitesinde-acilan-laboratuvarda-14772772-haberi/
http://www.edirneyenigun.com/haber/38863/ogrenciler-artirilmis-gerceklik-ile-egitim-alacak.html





Ek Resimler
Bu içerik 07.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 569 kez okundu.